-
-
-
Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi
-
-
Chaleur Regional Hospital
Gayrettepe Florence Nightingale Hastanesi
Chaleur Regional Hospital
Mide kanserine dünyanın bazı bölgelerinde daha sıktır. Japonya, Malezya, Şili, İzlanda gibi. Erkeklerde kadınlara oranla iki kat daha fazla görülür. En sık görüldüğü yaşlar 50-60’lı yaşlardır. Ayrıca düşük sosyoekonomik düzeyli toplumlarda sıklık yükselir. Dünyada kansere bağlı ölümlerde ilk sırada yer almaktadır. Beslenme alışkanlığında tuzlu ve tütsülenmiş yiyeceklerin yer alması mide kanseri riskini arttırır.
Mide kanseri için risk faktörleri nelerdir?
• Yaş: Vakaların çoğu 72 yaş veya üzerindedir.
• Cinsiyet: Erkeklerde daha fazla görülür.
• Irk: Asya ve Afrika toplumunda sıktır.
• Diyet: Tütsülenmiş, tuzlanmış, turşuya basılmış veya aşırı tuzlu yiyeceklerden zengin yiyecekleri yiyenlerde mide kanseri riski yüksektir.
• Helikobakter pilori (HP) infeksiyonu: HP genelde midede yaşayan ülsere neden olan bir bakteri çeşididir. HP infeksiyonuna karşı antikorların varlığında mide kanseri riskinin 6 kat artığı tespit edilmiştir.
• Sigara: Sigara içenlerde risk daha fazladır.
• Geçirilmiş mide ameliyatı
• Kronik atrofik gastrit (mide yüzeyinin uzun süreli iltihabı) varlığı
• Pernisiyöz anemi (mideyi etkileyen ve vitamin B12’nin emilim bozukluğuyla giden bir kan hastalığı) ve ailede polip hikayesi riski arttırmaktadır.
Mide kanseri nasıl belirti verir?
Mide kanseri genellikle sinsi seyreder. Karında mide bölgesinde rahatsızlık hissi en sık belirtidir. İleri evrelerde kilo kaybı ve karın ağrısı görülür. İştahsızlık, halsizlik, bulantı, kusma, midede şişkinlik hissi diğer belirtilerdir. Karaciğer büyümesi, karında sıvı birikmesi veya sarılık gibi bulguları ile gelen hastalar mevcuttur.
Mide kanserinde nasıl tanı konur?
Üst gastrointestinal endoskopi tanı koydurucu yöntemdir. Bu yöntemle mide iç yüzeyi tamamen izlenir ve şüpheli bölgelerden biyopsi alınarak tanı konulur. Tanı konma oranı %95’in üzerindedir.
Tanı kesinleştikten sonra hastalığın derecesi bilgisayarlı tomografi, magnetik rezonans, abdominal ultrasonografi ile yapılır. Diğer bir tanı koyma yöntemi de laparaskopidir (genel anestezi altında ışıklı bir kamera ile karın içerisine bakılması).
Mide kanserinin evreleri nelerdir?
Evre 0: Kanser midenin sadece iç tabakasında bulunur.
Evre I: Aşağıdakilerden herhangi birinin olması durumunda:
Tümör sadece submukoza tabakasına kadar yayılmıştır. Kanser hücreleri 6 kadar lenf bezinde bulunabilir.
Tümör kas tabakası veya subserozaya yayılmıştır. Kanser hücreleri lenf bezlerine veya diğer organlara yayılmamıştır. Devamı için tıklayınız..
Mide kanseri nasıl tedavi edilir?
Mide kanseri multidisipliner ekip tarafından tedavi edilir. Bu ekipte medikal onkologlar, gastroenterologlar, cerrahlar ve radyasyon onkologları bulunur. Tedavi tümörün büyüklüğü ve yerleşim yeri, hastalığın evresi ve genel sağlık durumuna göre planlanır. Mide kanserinin tedavisi cerrahi, kemoterapi veya radyoterapiden oluşur.
Tam temizleyici cerrahi işlemlerden sonra genel olarak 5 yıl yaşama olasılığı %25’dir. Mide kanserinde yaşam süresini belirleyen en önemli faktör uzak organ tutulumu veya karın içi yayılımdır. Bu bulgular var ise beklenen yaşam süresi 6-12 ay dolaylarındadır. Erken tespit ve tedavi edilmiş hastalarda ise 5 yıllık yaşam %95’in üzerinde olabilmektedir.
Mide kanserinden nasıl korunulabilir?
Beslenme alışkanlığı olarak taze meyve ve sebze tüketmek, tütsülenmiş gıdalardan, alkol- sigaradan uzak durmak mide kanser riskini azaltır.
Hastalık Belirtileri
Kanser belirtileri