Ne kadar tehlikeli
Safra kesesinin görevi, karaciğerin ürettiği safrayı depolamaktır.

Sindirim sırasında, safra kesesi kasılarak içindeki safrayı bağırsağa boşaltır. Böylelikle yağlı maddelerin emilimi gerçekleşir.

Son yıllarda, özellikle ultrasonografinin yaygın olarak kullanılmasıyla çokça duymaya başladığımız safra kesesi hastalığı, ‘safra kesesi polipleri’dir. Görülme sıklığı yüzde 3 ile yüzde 6 arasındadır. Safra kesesi polipleri iltihaba neden olabilirler. Ancak genellikle bulgu vermeden sessiz kalır.Poliplerin endişe veren özellikleri ise kanserleşme riskleridir.

Safra kesesi polipleri için izlenecek yol haritası

Safra kesesi poliplerinin tanı ve tedavisiyle ilgili izlenmesi önerilen bir yol haritası oluşturulmuştur. En önemli parametre ultrasonografide belirlenen polipin boyutudur.

20 mm’nin üzerindeki boyuta sahip safra kesesi polipleri kanser gibi düşünülerek mutlaka en kısa sürede ameliyat edilmelidir.
10-20 mm. arasındaki polipler ‘kanser şüpheli’ olarak nitelendirirler. Safra kesesinin ameliyatla alınması gerekir.
Safra kesesi poliplerinin yaklaşık yüzde 90’ı 1 cm’in altındadır. Şayet yemeklerden sonra şişkinlik, ağrı, bulantı,ateş gibi safra kesesi iltihabı bulguları varsa, safra kesesi ameliyatla alınmalıdır.
Boyutu 5 mm’nin altında olan ve herhangi bir yakınmaya yol açmayan polipler, 6 ay arayla ultrasonografiyle kontrol edilir. Büyüme görülmezse bu kontrol her yıl tekrarlanır. Büyüme görüldüğünde veya iltihap bulguları oluştuğunda, ameliyat kararı verilir. Aksi durumda takibe devam edilebilir.
5 mm. ile 1 cm. arasındaki sessiz poliplerde ilk kontrol ultrasonografisi 3 ay sonra, diğer kontroller ise 6 ayda bir yapılmalıdır. Üçüncü kontrolden sonra boyutta değişiklik olmamışsa, yıllık ultrasonografilerle takibe devam edilir.
Ne zaman ameliyat olmalı?

Safra kesesi polipleri, kimi zaman safra kesesi taşları ile bir arada görülebilir. Bu durumda, boyutu 1 cm’in altında dahi olsa, safra kesesi ameliyatı hekimler tarafından önerilmektedir